De Marques de Riscal Finca Montino Rueda 2023 is een biologische wijn die volledig wordt gemaakt van Verdejo-druiven van een wijngaardperceel met struikstokken van meer dan 40 jaar oud en de typische grindachtige, steenachtige bodem van de hoge terrassen met uitzicht op de rivier de Duero. De opbrengst is beperkt tot zo'n 5.000 kilo per hectare en er wordt met de hand geoogst in kratten met een capaciteit van zo'n 20 kilo. Wanneer de druiven bij de wijnmakerij aankomen, worden ze gekoeld voordat ze een dubbel proces van handmatige selectie ondergaan, eerst van de hele trossen en vervolgens van de hele druivenbessen, na het ontstelen. Vervolgens worden de hele druiven voorzichtig en in een inerte atmosfeer geperst, om vrijlopend sap te verkrijgen in zeer kleine hoeveelheden, maar van een extreem hoge kwaliteit. Vervolgens wordt de most licht gedecanteerd en alleen in aanwezigheid van de inheemse gisten laten fermenteren. Deze bijzondere eigenschap geeft de wijn een grotere aromatische persoonlijkheid en originaliteit. Wanneer de gisting is voltooid en na een eerste overheveling, blijft de wijn ten minste vier maanden in contact met zijn fijne droesem. Deze droesem, of resten van inerte gist, worden ten minste eenmaal per week met stikstof in suspenie gebracht. Deze manier van rijping op fijne droesem maakt het mogelijk om een reeks verbindingen vrij te maken die de body, zachtheid en complexiteit van de wijn verhogen en de aromatische stabiliteit tijdens de fles verbeteren. Dit zijn witte wijnen die, hoewel ze niet op vat zijn gefermenteerd, langer fris en jong blijven, met behoud van al hun raskarakter
Vanaf de oogst van 2018 zijn alle wijngaarden van het landgoed gecertificeerd als biologisch. Marqués de Riscal zet zich in voor het maken van een wijn met minimale ingrepen, met als doel de raszuiverheid te verbeteren en het karakter van het terroir in dit gebied van de Duero te weerspiegelen. Respect voor het milieu, voor de inheemse fauna en het ecosysteem zorgt voor een duurzamere teelt en verlengt de levensduur van de wijnstokken, waardoor de kwaliteit van deze wijnen ook voor de toekomst wordt gegarandeerd.
GEBRUIKTE VARIËTEIT Verdejo
FOOD PAIRING Deze wijn past goed bij vis, schaaldieren, wit vlees, ham, pasta, kip en vleeswaren.
BEST GESERVEERD Tussen 8º en 10ºC
PROEFNOTITIES Marques de Riscal Finca Montino Rueda 2023 heeft een groenachtig gele kleur. Gemiddelde intensiteit in de neus met een uitgesproken aroma van de Verdejo-variëteit en hints van venkel, kruiden, witte bloesem, peer en perzik. Het heeft een fris, zalvend, zeer zacht mondgevoel, met een lange, ronde afdronk. Een goede zuurgraad in combinatie met een rijpingsperiode op de fijnste droesem zorgt ervoor dat de droesem na verloop van tijd vers blijft en al zijn aromatische complexiteit behoudt. Deze wijn is niet bedoeld om indruk te maken met een krachtige neus, maar om een eleganter, complexer raskarakter te onthullen. Dit zijn wijnen die zelfs 24-30 maanden na de oogst kunnen worden gedronken
PRIJZEN: Tim Atkin Rueda Report 2025 - 95 punten . . Premios Ecovino 2025 - Gold Guía Peñín 2025 - 92 punten Guía de Vinos La Vanguardia 2025 - 93 punten
© 2025 www.wijnensmaak.nl - Powered by Shoppagina.nl