Finca Montico is een biologische wijn die volledig wordt gemaakt van Verdejo-druiven van een wijngaardperceel met struikstokken van meer dan 40 jaar oud en de typische grindachtige, steenachtige bodem van de hoge terrassen met uitzicht op de rivier de Duero. De opbrengst is beperkt tot zo'n 5.000 kilo per hectare en er wordt met de hand geoogst in kratten met een capaciteit van zo'n 20 kilo. Wanneer de druiven bij de wijnmakerij aankomen, worden ze gekoeld voordat ze een dubbel proces van handmatige selectie ondergaan, eerst van de hele trossen en vervolgens van de hele druivenbessen, na het ontstelen. Vervolgens worden de hele druiven voorzichtig en in een inerte atmosfeer geperst, om vrijlopend sap te verkrijgen in zeer kleine hoeveelheden, maar van een extreem hoge kwaliteit. Vervolgens wordt de most licht gedecanteerd en alleen in aanwezigheid van de inheemse gisten laten fermenteren. Deze bijzondere eigenschap geeft de wijn een grotere aromatische persoonlijkheid en originaliteit. Wanneer de gisting is voltooid en na een eerste overheveling, blijft de wijn ten minste vier maanden in contact met zijn fijne droesem. Deze droesem, of resten van inerte gist, worden ten minste eenmaal per week met stikstof in suspenie gebracht. Deze manier van rijping op fijne droesem maakt het mogelijk om een reeks verbindingen vrij te maken die de body, zachtheid en complexiteit van de wijn verhogen en de aromatische stabiliteit tijdens de fles verbeteren. Dit zijn witte wijnen die, hoewel ze niet op vat zijn gefermenteerd, langer fris en jong blijven, met behoud van al hun raskarakter
WIJNOOGST 2023 De milde temperaturen tijdens de rustperiode van de wijnstokken, met een aanzienlijke afwezigheid van vorst in de maanden november en december, leidden tot een vroege start van hernieuwde groeiactiviteit. Om deze reden werd op 5 april lichte vorstschade geconstateerd in de fenolisch meer geavanceerde wijngaarden. Later, in de hoger gelegen zones van de DOP Rueda, was er op 17 mei vorst die aanzienlijke schade aanrichtte in het district Segovia, met als gevolg een vermindering van de opbrengst op de getroffen percelen. Het herstel van het vochtgehalte in de bodem tijdens de herfstmaanden was voldoende, maar van januari tot eind mei was er weinig regen. Op dat moment, en tot half juni, waren er een aantal perioden van regenval, wat betekende dat de verzorging van de wijnstokken moest worden geïntensiveerd om mogelijke uitbraken van cryptogame (schimmel)ziekten te voorkomen. Bovendien ging deze regenval tijdens de bloei-vruchtzetting gepaard met koude dagen en sterke windstoten uit het noorden, wat een negatief effect had op de vruchtzetting en de potentiële productie van de oogst. De temperaturen in juli en augustus lagen iets boven het seizoensgemiddelde, terwijl er geen neerslag viel tijdens deze AWARDS: Tim Atkin Rueda Report 2025 - 95 punten maanden. Er werden goede indicatoren van rijping waargenomen, met evenwichtige, gezonde druiven, en de oogst begon op 22 augustus, dat wil zeggen tien dagen eerder dan de norm van de afgelopen jaren. Premios Ecovino 2025 - Gold Guía Peñín 2025 - 92 punten Guía de Vinos La Vanguardia 2025 - 93 punten BEVAT SULFIETEN Tijdens die eerste dagen van de oogst maakte een laatste hittegolf het noodzakelijk om de percelen zeer zorgvuldig en selectief te oogsten, afhankelijk van hun rijpheid. Verderop in de oogst, op 3 september, woedde er een zware storm die de oogst onderbrak, maar die een positief effect had op het einde van de rijping in de laterrijpende wijngaarden, zodat deze campagne opbrengsten en druiven met een optimale gezondheid en kwaliteit opleverde
Vanaf de oogst van 2018 zijn alle wijngaarden van ons landgoed gecertificeerd als biologisch. Marqués de Riscal zet zich in voor het maken van een wijn met minimale ingrepen, met als doel de raszuiverheid te verbeteren en het karakter van het terroir in dit gebied van de Duero te weerspiegelen. Respect voor het milieu, voor de inheemse fauna en het ecosysteem zorgt voor een duurzamere teelt en verlengt de levensduur van onze wijnstokken, waardoor de kwaliteit van onze wijnen voor de toekomst wordt gegarandeerd. Onze niveaus van totaal zwaveldioxide overschrijden zelfs niet 50% van de toegestane dosis voor biologische wijnen. Het is onze bedoeling om het sulfietengehalte in onze wijnen te matigen om de zuiverheid van de aroma's van de variëteit en het karakter van het terroir te kunnen benadrukken. GEBRUIKTE VARIËTEIT Verdejo ALC./VOL Totaal Zuurgraad pH Suiker RIJPING 12,8º 6 g/l 3,20 < 2 g/l Gerijpt op fijne droesem in een roestvrijstalen tank en in een foudre van Frans eikenhout. FOOD PAIRING Deze wijn past goed bij vis, schaaldieren, wit vlees, ham, pasta, kip en vleeswaren. BEST GESERVEERD BIJ Tussen 8º en 10ºC PROEFNOTITIES Groenachtig gele kleur. Gemiddelde intensiteit in de neus met een uitgesproken aroma van de Verdejo-variëteit en hints van venkel, kruiden, witte bloesem, peer en perzik. Het heeft een fris, zalvend, zeer zacht mondgevoel, met een lange, ronde afdronk. Een goede zuurgraad in combinatie met een rijpingsperiode op de fijnste droesem zorgt ervoor dat de droesem na verloop van tijd vers blijft en al zijn aromatische complexiteit behoudt. Deze wijn is niet bedoeld om indruk te maken met een krachtige neus, maar om een eleganter, complexer raskarakter te onthullen. Dit zijn wijnen die zelfs 24-30 maanden na de oogst kunnen worden gedronken
PRIJZEN: Tim Atkin Rueda Report 2025 - 95 punten maanden. Er werden goede indicatoren van rijping waargenomen, met evenwichtige, gezonde druiven, en de oogst begon op 22 augustus, dat wil zeggen tien dagen eerder dan de norm van de afgelopen jaren. Premios Ecovino 2025 - Gold Guía Peñín 2025 - 92 punten Guía de Vinos La Vanguardia 2025 - 93 punten
© 2025 www.wijnensmaak.nl - Powered by Shoppagina.nl