Geen producten (0)
 

David Finlayson Chardonnay 2022

€ 12,95 (inclusief btw 21%)
Op voorraad - Levertijd 3
Omschrijving

David Finlayson Chardonnay 2022

 

ONDERSCHEIDINGEN

2024 Platter's Wine Guide - 41/2 sterren

James Suckling Proefverslag 2023 - 91 punten

2023 Decanter Award - Zilver

 

PROEF NOTITIES

Dit is de vijftiende jaargang van deze Chardonnay. De wijn wordt gemaakt van vijf verschillende wijngaarden. Net als bij de vorige jaargangen vertoont de wijn een elegante mineraliteit met limoen-citrus-, zuurdesem- en kaneelaroma's. De strakke mineraliteit houdt een prachtige zure grip op het gehemelte en vertoont een goed verouderingspotentieel. Een bloemige noot van wilde, witte bloemen zoals frangipani en amandelbloesem is duidelijk zichtbaar aan de voorkant van de neus en volgt door het gehemelte. Door velen wordt de David Finlayson Chardonnay 2022 vergeleken met de smaken die te vinden zijn in koelere Bourgondische en Chablis-sites, ligt de focus hier op het maken van elegante wijnen,

 

BLEND INFORMATIE

David Finlayson Chardonnay 2022 is gemaakt van 100% Chardonnay

 

ETEN SUGGESTIES

De David Finlayson Chardonnay 2022 is een ideale begeleider van voedingsmiddelen zoals paella, kwartel en varkensvlees.

 

OVER DE OOGST

Koel, droge vintage, druiven zeer gezonde staat. Met de hand geplukte Chardonnay-druiven, van 4 blokken met suikers van 22° -25 °Balling, om een gevarieerde en complexe mix van potentiële smaken te garanderen.

 

IN DE KELDER

Op vat gefermenteerd met gedeeltelijke inoculatie van zuivere giststammen en sommige met natuurlijke gisten. Een deel van 30 % mocht een malolactische gisting ondergaan. De wijn werd tijdens de "elevage" in het vat twee keer geroerd om een romige, harmonieuze mix tussen hout- en druivensmaken te creëren. Afgewerkt met bentoniet en vegecol waardoor deze wijn veganistisch is, Crossflow gefilterd en gebotteld onder schroefdop om de kwaliteit te garanderen. Op vat gefermenteerd met gedeeltelijke inoculatie van zuivere giststammen en sommige met natuurlijke gisten. Een deel van 30 % mocht een malolactische gisting ondergaan. De wijn werd tijdens de "elevage" in het vat twee keer geroerd om een romige, harmonieuze mix tussen hout- en druivensmaken te creëren. Afgewerkt met bentoniet en vegecol waardoor deze wijn veganistisch is, Crossflow gefilterd en gebotteld onder schroefdop om de kwaliteit te garanderen.

EXTRA INFORMATIE

Gemaakt met meer dan een knipoog naar de klassieke wijnen van de Médoc in de Bordeaux-regio, die de periode laat zien die David Finlayson doorbracht in het wereldberoemde Chateau Margaux.

 

DAVID FINLAYSON & FAMILY

 

De familie Finlayson staat synoniem voor moderne wijnbereiding in de Kaapregio. Drie generaties Finlayson's hebben een belangrijke rol gespeeld in de moderne wijnindustrie van de Kaap. Dr. Maurice Finlayson, een patholoog die oorspronkelijk uit Inverness in Schotland komt, startte het familiewijnbedrijf op de Hartenberg-boerderij in Stellenbosch. Hier begon zijn zoon Walter zijn carrière die hem naar Blaauwklippen zou brengen, waar hij twee keer de prijs van "Zuid-Afrikaanse wijnmaker van het jaar" won. Walter startte en bouwde Glen Carlou op in Paarl en kreeg in 1994 gezelschap van zijn zoon David. David kwalificeerde zich als wijnmaker aan de Elsenburg Agricultural College in Stellenbosch als Dux-student en reisde vervolgens de wereld rond om wijnbouwervaring op te doen, eerst in Australië (Peter Lehmann Wines) en vervolgens in Frankrijk in het wereldberoemde Chateau Margaux.

In 2004, na de verkoop van Glen Carlou, kocht David de boerderij Woodlands, een deel van de oorspronkelijke Edgebaston-boerderij, die aan de rand van de stad ligt op de hellingen van de Simonsberg die van noordoost naar zuidoost is gericht. Er werd besloten om de boerderij en wijnen te hernoemen naar Edgebaston, omdat dit het gebied in Engeland was waar zijn moeder was geboren en getogen.

David houdt toezicht op het dagelijkse beheer van de wijnstokken en de wijnbereiding met een directe hands-on aanpak.

Het pand heeft een diepe klei-bovengrond en schalie-ondergronden, uniek voor dit specifieke deel van Stellenbosch, dat wijnen produceert met een uitstekende structuur, klassieke stijl en mineraliteit.

DE WIJNGAARDEN

Er zijn 22 hectare wijnstokken geplant op het terrein van 29 hectare.

Aangeplante rassen:

Chardonnay Sauvignon Blanc Kanton Semillon Viognier Syrah Kanton Mourvedre Tannat Merlot Cabernet Sauvignon Petit Verdot Cabernet Franc

In de eerste jaren van de ontwikkeling investeerde David zijn tijd en energie om ervoor te zorgen dat alleen het beste beschikbare wijnstokmateriaal werd geplant, gekoesterd en getraliedeerd.

In onze wijngaarden worden alleen organische meststoffen gebruikt, met als bronnen hormoonvrije melkveestapels en compostplaatsen.

Wij maken gebruik van cookies om onze website te verbeteren, om het verkeer op de website te analyseren en om de website naar behoren te laten werken. Door op Ja te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring.